Toepassingsgebied recht van opstal verruimd

Bij wet van 25 april 2014 houdende diverse bepalingen betreffende Justitie, werd het toepassingsgebied van recht van opstal verruimd.

Sindsdien is het mogelijk om een recht van opstal te vestigen bóven of ónder andermans grond, en niet enkel óp die grond, zoals tot nu in de wet stond.

Voortaan kan het opstalrecht tevens uitgeoefend worden door elke titularis van een onroerend zakelijk recht; weliswaar binnen de grenzen van dat recht.

Het recht van opstal is sinds de wetswijziging een tijdelijk zakelijk recht om gebouwen, werken of beplantingen, geheel of gedeeltelijk, óp, boven of onder andermans grond te hebben.

Twee voor de hand liggende voorbeelden die de verruiming van toepassingsgebied illustreren, zijn zonnepanelen en ondergrondse garages.

Vanaf heden kunnen zonnepanelen geplaatst worden op het dak van een onroerend goed onder de noemer van het recht van opstal.

Het is niet vereist dat die zonnepanelen op de grond gevestigd zijn, er is immers geen rechtstreekse band met de grond meer vereist.

Op deze manier wordt het eigendomsrecht op de zonnepanelen juridisch afgesplitst van het eigendomsrecht op het onroerend goed waarop de zonnepanelen geplaatst worden. De eigenaar van het onroerend goed (gebouw) dient zelfs niet de eigenaar te zijn van de grond waarop het gebouw werd geplaatst (is eventueel zelf een opstalhouder).

Door de verruiming van het toepassingsgebied kan een opstalrecht ook verleend worden voor constructies onder de grond, zoals parkeergarages.

Zoals reeds gesteld kan het recht van opstal nu ook uitgeoefend worden door een titularis met een beperkt zakelijk recht (vruchtgebruiker, erfpachthouder of persoon die zelf opstalhouder is).

Indien het recht van opstal wordt uitgeoefend door een titularis met een beperkt zakelijk recht, zal het ‘nieuwe’ opstalrecht binnen de grenzen van het onderliggende beperkt zakelijk recht moeten blijven, zullen de bevoegdheden verbonden aan het nieuwe opstalrecht niet ruimer kunnen zijn dan de bevoegdheden van de opstalgever, en kan de duur van het opstalrecht niet langer zijn dan de duur van het onderliggende recht.

De verruiming van het toepassingsgebied van het opstalrecht gaat in op 24 mei 2014.

Bron: Wet van 25 april 2014 houdende diverse bepalingen betreffende Justitie, BS 14 mei 2014 (art. 124-127 DB Justitie).

Peeters en Hermans Advocaten http://www.peetersenhermans.be
Bereikbaar op info@peetersenhermans.be

Plaats een reactie